W listopadzie 2017 Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS opublikował zmodyfikowaną wersję programu IFS Food Standard v6.1, która zawiera dodatkowe wymagania.
Ta wersja obejmuje głównie aktualną wersję programu IFS Food z kwietnia 2014 r, odniesienia do aktualnej doktryny IFS Food dotyczącej żywności, a także dodatek do nowego rozdziału 4.21 "Zafałszowania żywności".
Zmodyfikowana wersja IFS v6.1 wejdzie w życie od dnia 1 lipca 2018 r. - bez okresu przejściowego.
IFS FOOD WERSJA 7
IFS będzie kontynuował opracowywanie IFS Food wersji 7. Główne zagadnienia standardu IFS Food wersja 7 będą zgodne z nową wersją Codex Alimentarius, obejmującą integralność produktu w tym zarządzania łańcuchem dostaw i koncentracji na wymaganiach dotyczących pakowania w procesie rozwoju produktu i pakowania.
Międzynarodowy Komitet Techniczny IFS zadecyduje o najważniejszych zmianach w nowej wersji wiosną lub wczesnym latem 2018
AUDITY
Firmy które mają Niezapowiedziane audity IFS zaplanowane do lipca 2018, będą musiały przejść kolejny audit do 1 kwietnia 2019! Firmy, które są audytowane w okresie po 1 lipca 2018r. przejdą audit na zgodność z IFS Food 6.1.
NAJWAZNIEJSZE ZMIANY W IFS V6.1
W zmodyfikowanej wersji IFS Food Standard v6.1:
• dodano wymagania dotyczące zafałszowania żywności
• zmodyfikowano wymagania dotyczące zarządzania alergenami
• dodano opis procedur Programu integralności do zasad obowiązujących od 01 maja 2017
• uwzględniono odniesienia do obecnej doktryny
• obowiązkowe włączenie kodów QR do certyfikatu IFS.
Aby dobrze przygotować się do auditu zgodnie z nową wersją 6.1 IFS zapewnia bezpłatne seminarium internetowe na temat głównych zmian. Nagrania są dostępne na Platformie e-learningowej IFS.
W najbliższym czasie Akademia SGS również zaproponuje szkolenie ułatwiające przygotowanie się do zmian.
ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z OFERTĄ SZKOLEŃ OTWARTYCH AKADEMII SGS
BRC FOOD v.8 - prezentacja zmian w standardzie
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska