Auditor wewnętrzny systemu bezpieczeństwa żywności HACCP
KIEDY
Od: 07 mar 2018
Do: 08 mar 2018
GDZIE
Warszawa, Polska
JĘZYK
Polski
CENA
950 PLN netto/ rabat dla Klientów certyfikowanych przez SGS Polska
Zarejestruj się teraz
Skontaktuj się z nami aby przesłać zapytanie odnośnie tego szkolenia.
JEŻELI DO ROZPOCZĘCIA SZKOLENIA POZOSTAŁO MNIEJ NIŻ 2 TYGODNIE SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI, ABY POTWIERDZIĆ CZY SZKOLENIE SIĘ ODBĘDZIE
Kurs oferowany lokalnie przez SGS Polska
CEL SZKOLENIA
Celem kursu jest przygotowanie uczestników do przeprowadzania skutecznych auditów wewnętrznych jako narzędzia zarządzania bezpieczeństwem żywności wg HACCP
GRUPA DOCELOWA
Szkolenie skierowane jest do osób przeprowadzających audity wewnętrzne w przedsiębiorstwach funkcjonujących w obszarze łańcucha żywnościowego.
Uczestnikami mogą być również osoby, które będą audytowane i chciałyby zapoznać się z wymaganiami i technikami auditu wewnętrznego.
PROGRAM KURSU
-
Zasady bezpieczeństwa żywności – wprowadzenie
-
Wymagania prawne obowiązujące w UE i Polsce
-
Miejsce systemu HACCP w systemach zarządzania jakością
-
Dobre praktyki GMP i GHP (5M) oraz HACCP – wymogi, podstawy prawne, omówienie zależności pomiędzy GMP, GHP i HACCP
-
Zasady funkcjonowania, wdrażania i doskonalenia oraz dokumentowania systemu GMP, GHP i HACCP
-
Zasady definiowania i analizowania zagrożeń oraz określania krytycznych punktów kontroli
-
Zasady bezpieczeństwa żywności – w odniesieniu do otoczenia produktu, surowca, metod i maszyn
-
Zasady bezpieczeństwa żywności – wytyczne dla personelu
-
Zasady auditingu wg ISO 19011:2011
-
Auditorska wykładnia wymagań
-
Zasady auditowania
-
Ćwiczenia, warsztaty, gry symulacyjne: planowanie i koordynacja działań auditowych, prowadzenie auditów, identyfikacja i zapis niezgodności, analiza dokumentacji i zapisów, działania poauditowe;
-
Egzamin końcowy.
METODOLOGIA
Wykład z zastosowaniem prezentacji multimedialnej, ćwiczenia, panel dyskusyjny