Kontrola pochodzenia MSC
Zanim produkt morski może otrzymać ekologiczne oznaczenie MSC, przedsiębiorstwo rybackie musi uzyskać certyfikację MSC. Ponadto wszystkie firmy w łańcuchu dostaw, które biorą odpowiedzialność za produkt, muszą uzyskać certyfikację kontroli pochodzenia MSC. Obejmuje to dystrybutorów, hurtowników, producentów, firmy zajmujące się pakowaniem, handlowców, sprzedawców detalicznych, firmy kateringowe oraz restauracje.
Każda firma przechodząca audyt musi wykazać, że posiada skuteczny system identyfikowalności, który zapewnia, że logo MSC oznaczone są jedynie produkty pochodzące z certyfikowanych przedsiębiorstw rybackich. Pomaga to zapobiegać wprowadzaniu do łańcucha dostaw nielegalnie złowionych ryb oraz niewłaściwemu znakowaniu produktów i zastępowaniu gatunków. Certyfikacja kontroli pochodzenia MSC jest ważna przez trzy lata i podlega corocznym przeglądom.
Skontaktuj się z SGS, aby dowiedzieć się, w jaki sposób możemy pomóc Twojemu przedsiębiorstwu w zachowaniu zgodności z MSC oraz pogłębić zaufanie konsumentów do jego produktów i działalności.
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska