Skip to Menu Skip to Search Skontaktuj się z nami Poland Strony internetowe i języki Skip to Content

Usługi w zakresie badania alergenów żywnościowych oferowane przez firmę SGS pomagają Twojej firmie spełnić wymogi dotyczące etykietowania żywności i chronić społeczeństwo. Testowanie na obecność alergenów pokarmowych stanowi część naszego programu kontroli alergenów pokarmowych.

Aby spełnić wymagania dot. oznakowania alergenów na etykietach na rynkach docelowych, trzeba mieć świadomość istnienia zarówno składników alergicznych, jak też mogącego wystąpić skażenia alergenami. Nasze wszechstronne i niezależne usługi w zakresie badania i etykietowania pokrywają wszystkie te zagadnienia na każdym etapie łańcucha dostaw żywności. Do oznaczenia nawet niskich poziomów alergenów wykorzystujemy metodę badań reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) i test immunoenzymatyczny ELISA.

Praktycznie wszystkie znane alergeny pokarmowe są proteinami, które mogą przetrwać w dużych ilościach i często utrzymują się przy życiu nawet po przetworzeniu żywności. Mimo że prawie każda z protein pokarmowych może być alergenem, przepisy Unii Europejskiej w sprawie oznaczania alergenów na etykietach określają, że reakcje alergiczne wywołują najczęściej poniższe produkty:

  • Seler
  • Gluten zawarty w zbożu (np. jęczmieniu, owsie, życie, pszenicy)
  • Jajka
  • Ryby
  • Łubin
  • Mleko i nabiał  
  • Owoce morza (np. małże, omułki, ostrygi, przegrzebki)
  • Musztarda
  • Orzechy (np. migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, laskowe, macadamia, ziemne, pecan, pistacje, orzechy włoskie)
  • Skorupiaki (np. kraby, homary, krewetki)
  • Nasiona sezamu
  • Soja
  • Dwutlenek siarki i siarczyny (w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l)

Już teraz skontaktuj się z firmą SGS, by dowiedzieć się, w jaki sposób nasze usługi z zakresu badania alergenów żywnościowych mogą zapewnić Twojej firmie zgodność z przepisami i pomóc chronić konsumentów.