Aby spełnić wymagania dot. oznakowania alergenów na etykietach na rynkach docelowych, trzeba mieć świadomość istnienia zarówno składników alergicznych, jak też mogącego wystąpić skażenia alergenami. Nasze wszechstronne i niezależne usługi w zakresie badania i etykietowania pokrywają wszystkie te zagadnienia na każdym etapie łańcucha dostaw żywności. Do oznaczenia nawet niskich poziomów alergenów wykorzystujemy metodę badań reakcji łańcuchowej polimerazy (PCR) i test immunoenzymatyczny ELISA.
Praktycznie wszystkie znane alergeny pokarmowe są proteinami, które mogą przetrwać w dużych ilościach i często utrzymują się przy życiu nawet po przetworzeniu żywności. Mimo że prawie każda z protein pokarmowych może być alergenem, przepisy Unii Europejskiej w sprawie oznaczania alergenów na etykietach określają, że reakcje alergiczne wywołują najczęściej poniższe produkty:
- Seler
- Gluten zawarty w zbożu (np. jęczmieniu, owsie, życie, pszenicy)
- Jajka
- Ryby
- Łubin
- Mleko i nabiał
- Owoce morza (np. małże, omułki, ostrygi, przegrzebki)
- Musztarda
- Orzechy (np. migdały, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, laskowe, macadamia, ziemne, pecan, pistacje, orzechy włoskie)
- Skorupiaki (np. kraby, homary, krewetki)
- Nasiona sezamu
- Soja
- Dwutlenek siarki i siarczyny (w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l)
Już teraz skontaktuj się z firmą SGS, by dowiedzieć się, w jaki sposób nasze usługi z zakresu badania alergenów żywnościowych mogą zapewnić Twojej firmie zgodność z przepisami i pomóc chronić konsumentów.
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska