Katastrofy nuklearne takie, jak Fukushima w roku 2011 i Czernobyl w roku 1986 spowodowały wzrost obaw rządów, branży i konsumentów dotyczących ryzyka zanieczyszczenia radioaktywnego wody pitnej i żywności. Nasze najnowocześniejsze laboratoria do badań radionuklidów posiadają akredytację ISO 17025 i mogą pomóc w wykrywaniu i pomiarze wszelkich radioaktywnych zanieczyszczeń Twoich produktów.
Jak izotopy radioaktywne przedostają się do łańcucha pokarmowego?
Istnieją trzy główne sposoby zanieczyszczenia artykułów spożywczych:
- Zanieczyszczenie powierzchniowe – cząsteczki radioaktywne osiadają na powierzchni upraw, które są następnie konsumowane przez ludzi lub zwierzęta,
- Zanieczyszczenie gleby – rośliny i uprawy mogą metabolizować zanieczyszczoną wodę obecną w glebie
- Zanieczyszczenie wody – owoce morza i wód słodkich mogą gromadzić radioaktywne cząsteczki pochodzące z zanieczyszczonej wody
Nasze usługi badawcze pomogą Ci zyskać pewność co do bezpieczeństwa ludzi i produktów minimalizując jednocześnie ryzyko roszczeń z tytułu odpowiedzialności cywilnej.
Jakie pierwiastki radioaktywne mogą być mierzone?
Wszystkie pierwiastki radioaktywne są możliwe do zmierzenia, a my mierzymy uwalniane promieniowanie za pomocą przyrządów takich, jak licznik Geigera, spektrometr gamma, pomiaru scyntylacji cieczowej lub licznika proporcjonalnego.
Dlaczego warto wybrać SGS?
Możesz zaufać naszemu doświadczeniu krajowemu i międzynarodowemu w dziedzinie badań bezpieczeństwa żywności, które pozwoli Ci zapewnić zgodność z przepisami dotyczącymi radioaktywności żywności.
Pokaż swoje zaangażowanie w bezpieczeństwo żywności klientom, dostawcom i udziałowcom za pośrednictwem badań radioaktywności żywności oferowanych przez firmę SGS.
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska