Mykotoksyny to toksyczne metabolity wytwarzane przez kilka szczepów grzybów występujących w żywności i paszach. Są często niewidoczne, bezsmakowe i zachowują stabilność chemiczną w wysokich temperaturach oraz podczas długich okresów przechowywania. Niektóre mykotoksyny są bardzo toksyczne i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, dlatego potrzebujesz niezawodnych badań swoich produktów.
Nasze laboratoria posiadają światowej klasy wyposażenie badawcze do wykonywania analizy zawartości mykotoksyn w żywności i paszy, dzięki której Twoje produkty spełnią wymagania BHP. Za pomocą testu immunoenzymatycznego (ELISA) lub chromatografii ciekłej możemy stwierdzić obecność mykotoksyn oraz określić ich ilość.
Mykotoksyny często występują w produktach takich, jak:
- Suszone owoce
- Owoce i soki owocowe
- Kawa
- Ziarna
- Zboża
- Orzechy
- Przyprawy
- Nasiona oleiste
- Oleje i skrobie
Zapewnienie, że Twoje produkty mieszczą się w bezpiecznych limitach oznacza nie tylko konieczność przestrzegania przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności, ale także potencjalną możliwość uniknięcia strat gospodarczych związanych z zanieczyszczeniem mykotoksynami. Straty te mogą obejmować utratę plonów lub zwierząt, gorszą wydajność zwierząt, pozwy o odszkodowania oraz dalsze skutki zanieczyszczenia dla handlu wewnętrznego i międzynarodowego.
Skontaktuj się z SGS, aby dowiedzieć się, co możesz zyskać korzystając z oferowanej przez nas usługi badania zawartości mykotoksyn.
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska