Ochrona marki oraz zabezpieczenie konsumentów przez zanieczyszczeniami mają kluczowe znaczenie dla firm gastronomicznych i producentów żywności. Zanieczyszczenia, alergeny i mikroorganizmy z łatwością się przenoszą, ale właściwe procedury postępowania i skuteczny system badań pozwalają zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia.
Próbki (wymazy) pobierane są na poziomie klienta, na przykład w restauracjach, hotelach, szpitalach i zakładach produkcyjnych. Wymazy są następnie przesyłane do laboratoriów posiadających akredytację ISO 17025 w celu przeprowadzenia badań na obecność mikroorganizmów i alergenów. Stosujemy tradycyjne i szybkie metody badań na obecność mikroorganizmów oraz alergenów.
Wskaźniki higieny
Kontrola kosztów i terminów realizacji dostaw jest bardzo istotna – opóźnienia narażają pracowników i konsumentów na niedopuszczalne ryzyko. Badanie na obecność wskaźników higieny jest inteligentną metodą oceny czystości i warunków w sposób umożliwiający uzyskanie wczesnej informacji o problemach z zanieczyszczeniami oraz o potrzebie przeprowadzenia dalszych badań diagnostycznych. Często badane wskaźniki higieny obejmują:
- całkowita liczebność bakterii tlenowych,
- drożdże i pleśń,
- Clostridia redukujące siarczyny,
- bakterie z grupy coli typu kałowego,
- Enterobactericeae,
- Enterococcus spp.,
- Staphylococcus aureus,
- Escherichia coli,
a także, w odniesieniu do kontroli patogenów środowiskowych:
- Salmonella spp.,
- Listeria spp.
Wymagania przepisów
Badania dotyczące bezpieczeństwa i czystości żywności różnią się w zależności od przepisów o higienie żywności obowiązujących w kraju prowadzenia działalności i produktu. Nasi eksperci mogą doradzić, jakie badania są niezbędne ze względu na obowiązujące przepisy i wymagania.
Skuteczne badania zapobiegają dotarciu skażonych produktów do konsumentów i zmniejsza ryzyko zniszczenia produktów w związku z „błędnie odczytanymi” wynikami badań. Niewłaściwie opracowany i wdrożony program badań grozi przekazaniem skażonego produktu do łańcucha dostaw.
Skontaktuj się z lokalnym biurem SGS, aby uzyskać dostęp do naszej międzynarodowej sieci laboratoriów zajmujących się badaniem żywności, które posiadają akredytację ISO 17025.
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska