Czego szukasz?

Badania higieny żywności

Ochrona marki oraz zabezpieczenie konsumentów przez zanieczyszczeniami mają kluczowe znaczenie dla firm gastronomicznych i producentów żywności. Zanieczyszczenia, alergeny i mikroorganizmy z łatwością się przenoszą, ale właściwe procedury postępowania i skuteczny system badań pozwalają zminimalizować ryzyko zanieczyszczenia.

Próbki (wymazy) pobierane są na poziomie klienta, na przykład w restauracjach, hotelach, szpitalach i zakładach produkcyjnych. Wymazy są następnie przesyłane do laboratoriów posiadających akredytację ISO 17025 w celu przeprowadzenia badań na obecność mikroorganizmów i alergenów. Stosujemy tradycyjne i szybkie metody badań na obecność mikroorganizmów oraz alergenów.

Wskaźniki higieny

Kontrola kosztów i terminów realizacji dostaw jest bardzo istotna – opóźnienia narażają pracowników i konsumentów na niedopuszczalne ryzyko. Badanie na obecność wskaźników higieny jest inteligentną metodą oceny czystości i warunków w sposób umożliwiający uzyskanie wczesnej informacji o problemach z zanieczyszczeniami oraz o potrzebie przeprowadzenia dalszych badań diagnostycznych. Często badane wskaźniki higieny obejmują:

  • całkowita liczebność bakterii tlenowych,
  • drożdże i pleśń,
  • Clostridia redukujące siarczyny,
  • bakterie z grupy coli typu kałowego,
  • Enterobactericeae,
  • Enterococcus spp.,
  • Staphylococcus aureus,
  • Escherichia coli,

a także, w odniesieniu do kontroli patogenów środowiskowych:

  • Salmonella spp.,
  • Listeria spp.

Wymagania przepisów

Badania dotyczące bezpieczeństwa i czystości żywności różnią się w zależności od przepisów o higienie żywności obowiązujących w kraju prowadzenia działalności i produktu. Nasi eksperci mogą doradzić, jakie badania są niezbędne ze względu na obowiązujące przepisy i wymagania.

Skuteczne badania zapobiegają dotarciu skażonych produktów do konsumentów i zmniejsza ryzyko zniszczenia produktów w związku z „błędnie odczytanymi” wynikami badań. Niewłaściwie opracowany i wdrożony program badań grozi przekazaniem skażonego produktu do łańcucha dostaw.

Skontaktuj się z lokalnym biurem SGS, aby uzyskać dostęp do naszej międzynarodowej sieci laboratoriów zajmujących się badaniem żywności, które posiadają akredytację ISO 17025.

Badania higieny żywności, oferowane przez firmę SGS, obejmują pełny zakres badań bezpieczeństwa i czystości żywności pod kątem spełnienia wymagań odpowiednich przepisów.

Powiązane usługi

Skontaktuj się z nami

  • SGS Poland Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 146A,

, 02-305,

Warszawa,

Polska