Często występujące patogeny, takie jak Salmonella spp., wytwarzające toksyny Escherichia coli, Listeria monocytogenes i Campylobacter spp., trafiają do łańcucha żywnościowego za pośrednictwem skażonych produktów pochodzenia zwierzęcego, owoców i warzyw. Szybkie i skuteczne wykrywanie patogenów jest bardzo ważne dla zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów, osiągnięcia zgodności z przepisami i zminimalizowania ryzyka dla marki.
Dlaczego warto wybrać badania na obecność patogenów oferowane przez SGS?
Nasi eksperci, pracujący w najnowocześniejszych placówkach na całym świecie, wykonują badania na obecność patogenów zgodnie z wymogami lokalnych przepisów, globalnymi programami lub określonymi potrzebami klienta oraz oferują klasyczne metody referencyjne i odpowiadające im szybkie metody wykrywania najszerszej gamy patogenów.
Są to:
- bakterie z grupy Bacillus cereus,
- toksyny BC,
- Campylobacter spp.,
- Clostridium perfringens,
- Cronobacter sakazakii,
- bakterie Escherichia coli wytwarzające toksyny Shiga (STEC), takie jak:
- E.coli O157/H7,
- E.coli O104/H4,
a także mikroorganizmy, badanie na obecność których jest wymagane przez Urząd ds. Kontroli Bezpieczeństwa Żywności amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (ang. United States Department of Agriculture Food Safety Inspection Service, w skrócie USDA FSIS): - E.coli O26,
- E.coli O45,
- E.coli O103,
- E.coli O111,
- E.coli O121,
- E.coli O145,
- Legionella pneumophila,
- Listeria spp.,
- Listeria monocytogenes,
- Salmonella spp. i serotypy Salmonella (S. typhimurium i S. entiritidis),
- Shigella spp.,
- Staphylococcus aureus,
- toksyna Staphylococcus aureus,
- Vibrio spp.,
- Yersinia enterocolitica,
- norowirus i HAV.
Możemy wspomóc działania i programy Twojej firmy, aby umożliwić dostarczanie konsumentom bezpiecznych produktów.
Skontaktuj się z SGS, aby dowiedzieć się, jak nasze usługi obejmujące badania na obecność patogenów żywnościowych mogą chronić Twoją markę, firmę, klientów oraz konsumentów.
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska