Program VQIP, zgodny z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności (FSMA), jest akredytowanym przez amerykański urząd ds. żywności i leków (FDA) programem certyfikacji strony trzeciej. Zagraniczni dostawcy mogą ubiegać się o certyfikację FSMA VQPI, która stanowi warunek wstępny dla importerów wnioskujących o przyspieszony wwóz towarów na warunkach programu VQIP.
Firma SGS uzyskała akredytację Amerykańskiego Instytutu Normalizacyjnego (ang. American National Standards Institute – ANSI) upoważniającą nas do certyfikacji zagranicznych dostawców żywności zgodnie z programem FDA dotyczącym certyfikacji FSMA akredytowanej przez stronę trzecią.
Dlaczego warto wybrać certyfikację FSMA VQIP oferowaną przez firmę SGS?
Certyfikacja FSMA VQIP pomaga:
- wykazać się zgodnością z wymaganiami dotyczącymi certyfikacji dostawców zagranicznych akredytowanej przez stronę trzecią, które stanowią warunek wstępny dla amerykańskich importerów przechodzących proces ubiegania się o VQIP;
- ubiegać się o certyfikację FSMA jako dostawca zagraniczny (spoza USA).
Certyfikacja FSMA VQIP może zostać przyznana po przeprowadzeniu niezapowiedzianego audytu regulacyjnego. Wymagana jest coroczna certyfikacja.
Czołowy światowy dostawca usług certyfikacyjnych
Jako światowy lider w dziedzinie usług weryfikacji i certyfikacji, jesteśmy akredytowaną jednostką certyfikującą strony trzecie i spełniamy odpowiednie wymagania określone w Kodeksie Przepisów Federalnych (CFR), rozdział 1, część 1, podczęść M. Dysponujemy akredytacją uprawniającą nas do przeprowadzania audytów bezpieczeństwa żywności oraz wystawiania certyfikatów zakładów dla podmiotów spełniających warunki.
Certyfikacja VQIP:
- jest wydawana na potrzeby określonej przez FSMA zasady akredytowanej certyfikacji przez stronę trzecią, potwierdzającej, że obiekt spełnia odpowiednie wymogi bezpieczeństwa żywności określone w ustawie FD&C i przepisach FDA;
- jest również wykorzystywana, gdy FDA nakłada taki obowiązek na określone zakłady przemysłu spożywczego w pewnych krajach lub obiekty dostawców na podstawie oceny ryzyka przez FDA;
- dotyczy wszystkich kategorii żywności podlegających nadzorowi FDA, w tym kategorii, których nie ujęto w zasadach dotyczących zapobiegawczych środków kontroli, takich jak owoce morza, soki itp.
Skontaktuj się z nami już dziś, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak możesz przygotować się do certyfikacji VQIP.
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska