Skip to Menu Skip to Search Skontaktuj się z nami Poland Strony internetowe i języki Skip to Content

Skąd masz mieć pewność, że torebka śniadaniowa, w którą pakujesz kanapki jest bezpieczna? Badania materiałów mających kontakt z żywnością stosuje się na całym świecie, aby zapobiec skażeniu żywności wskutek produktów mających z nią kontakt.

Firma SGS przeprowadza badania opakowań spożywczych oraz badania materiałów mających kontakt z żywnością, aby zapewnić, że Twoje produkty są zgodne z odpowiednimi przepisami dotyczącymi materiałów mających kontakt z żywnością.

Wszystkie materiały mające kontakt z żywnością, począwszy od opakowań producentów po zastawę, sztućce, szkło, ceramikę oraz pojemniki należy przebadać, aby zapewnić ich bezpieczeństwo pod kątem kontaktu z żywnością. Nie wolno im przenosić składników do żywności w niedozwolonych ilościach. Badanie pod kątem kontaktu żywności chroni zdrowie konsumentów.

Nasze badania materiałów mających kontakt z żywnością dostępne są na całym świecie. Nasze laboratoria wykonują badania pod kątem przepisów w zakresie kontaktu z żywnością dla regionów, w tym UE, Stanów Zjednoczonych, Japonii oraz Chin. Wymogi względem opakowania żywności oraz materiałów mających kontakt z żywnością określono w następujących przepisach:

  • W UE w zakresie:
  • W Stanach Zjednoczonych:
  • W Chinach materiały muszą spełniać wymogi Ustawy o bezpieczeństwie żywności.
  • Tworzywa sztuczne – Rozporządzenie (EU) Nr 10/2011, dodatkowe zapisy oraz poprawki dotyczące materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
  • W Japonii materiały muszą spełniać wymogi Ustawy o higienie żywności, część II.

Na terenie UE wykonujemy badania pod kątem kontaktu z żywnością dla poszczególnych państw członkowskich UE, np. Niemiec, Francji oraz Włoch.

Oferujemy specjalistyczną wiedzę w ramach badań analitycznych oraz usług doradczych w zakresie materiałów plastikowych i nieplastikowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Skontaktuj się z SGS, aby uzyskać poradę eksperta w zakresie badanie opakowań i materiałów do kontaktu z żywnością oraz usługi na prawdziwie światowym poziomie z wykorzystaniem najnowszego sprzętu i obiektów badawczych.