Zagrożenia mikrobiologiczne w wodzie pitnej w kontekście zmian klimatycznych
Standardy i certyfikacja podłoży mikrobiologicznych: zapewnienie jakości wyników w badaniach
Debata na temat dwutlenku tytanu: obawy dotyczące bezpieczeństwa i przyszłości żywności
Dwutlenek tytanu, biała, sproszkowana substancja, jest szeroko stosowany ze względu na jego zdolność do zwiększania jasności i koloru żywności, kosmetyków i innych produktów. Jednak jego bezpieczeństwo, szczególnie w przypadku spożycia, stało się gorącym tematem dyskusji, prowadzącej do ponownej oceny jego roli w przemyśle spożywczym.
Odpady a środowisko: badania i pomiary prowadzone na składowiskach odpadów mające na celu zabezpieczenie przed skażeniem
Każdy z nas codziennie produkuje odpady, które, źle zagospodarowane, mogą niekorzystnie wpływać na środowisko, a więc i na nasze zdrowie. Czy w związku z tym możemy czuć się bezpiecznie myśląc o przyszłości naszych dzieci?
Monitorowanie mikrobiologiczne jakości wody w czasie rzeczywistym: rewolucja w zapewnianiu czystej wody dla przyszłych pokoleń
Ocena ryzyka i środki kontroli dla rtęci w produktach rybnych
Dyrektywa NIS2 i pomocna rola normy ISO/IEC 27001
Przedstawiamy omówienie unijnej dyrektywy w sprawie środków na rzecz wysokiego wspólnego poziomu cyberbezpieczeństwa na terytorium Unii (dyrektywa 2022/2555), powszechnie znanej jako NIS2, oraz sposobu, w jaki norma ISO/IEC 27001 może pomóc spełnić niektóre wymagania dyrektywy.
5 nowych związków SVHC zostało dodanych do listy kandydackiej ECHA
23 stycznia 2024 r. Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) dodała 5 nowych substancji SVHC do listy kandydackiej. Lista kandydacka została zaktualizowana do 240 związków SVHC.