Aktualności i spostrzeżenia

Rodzaj aktualności
Data
470 wyników
Zmiany klimatyczne mogą negatywnie wpływać także na jakość wody pitnej.

Zagrożenia mikrobiologiczne w wodzie pitnej w kontekście zmian klimatycznych

Konsekwencją zmian klimatycznych jest, między innymi, pogłębiający się problem z dostępem do wody pitnej dla coraz większej liczby ludzi na całym świecie. Jaki jest wpływ zmian klimatycznych na pojawianie się zagrożeń mikrobiologicznych w wodzie? Dowiecie się z tego artykułu. 
Dowiedz się więcej
Standardy i certyfikacja podłoży mikrobiologicznych mają wpływ na jakość wyników badań.

Standardy i certyfikacja podłoży mikrobiologicznych: zapewnienie jakości wyników w badaniach

Od identyfikacji patogenów w żywności, po kontrolę jakości w produkcji farmaceutycznej, podłoża mikrobiologiczne są niezbędnym narzędziem w laboratoriach na całym świecie. Jednakże, aby móc polegać na wynikach tych badań, konieczne jest przestrzeganie rygorystycznych standardów i zapewnienie jakości oraz stosowanie certyfikowanych podłoży mikrobiologicznych.
Dowiedz się więcej
Czy dwutlenek tytanu dodawany do żywności może okazać się niebezpieczny dla organizmu człowieka?

Debata na temat dwutlenku tytanu: obawy dotyczące bezpieczeństwa i przyszłości żywności

Dwutlenek tytanu, biała, sproszkowana substancja, jest szeroko stosowany ze względu na jego zdolność do zwiększania jasności i koloru żywności, kosmetyków i innych produktów. Jednak jego bezpieczeństwo, szczególnie w przypadku spożycia, stało się gorącym tematem dyskusji, prowadzącej do ponownej oceny jego roli w przemyśle spożywczym.

Dowiedz się więcej
Jak powinno być zarządzane składowisko odpadów, by nie wpływało negatywnie na środowisko?

Odpady a środowisko: badania i pomiary prowadzone na składowiskach odpadów mające na celu zabezpieczenie przed skażeniem

Każdy z nas codziennie produkuje odpady, które, źle zagospodarowane, mogą niekorzystnie wpływać na środowisko, a więc i na nasze zdrowie. Czy w związku z tym możemy czuć się bezpiecznie myśląc o przyszłości naszych dzieci?

Dowiedz się więcej
Monitorowanie mikrobiologiczne jakości wody może w przyszłości zaowocować czystą wodą dla następnych pokoleń.

Monitorowanie mikrobiologiczne jakości wody w czasie rzeczywistym: rewolucja w zapewnianiu czystej wody dla przyszłych pokoleń

Zagrożenia, jeśli chodzi o zanieczyszczenia mikrobiologiczne wody, stanowią wyzwanie, któremu musimy sprostać. W tym kontekście monitorowanie mikrobiologiczne jakości wody w czasie rzeczywistym staje się kluczowym narzędziem, które może przyczynić się do rozwiązania tego problemu.
Dowiedz się więcej
Sprawdź, jak ocenić ryzyko i wprowadzić środki kontroli rtęci w produktach rybnych.

Ocena ryzyka i środki kontroli dla rtęci w produktach rybnych

Jedną z głównych dróg narażenia ludzi na rtęć jest spożywanie ryb, ponieważ rtęć ma tendencję do bioakumulacji w organizmach wodnych. Niniejszy artykuł ma na celu zbadanie oceny ryzyka związanego z rtęcią w produktach rybnych i omówienie skutecznych środków kontroli w celu złagodzenia potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.
Dowiedz się więcej
Sprawdź, z czym wiąże się unijna dyrektywa NIS2

Dyrektywa NIS2 i pomocna rola normy ISO/IEC 27001

Przedstawiamy omówienie unijnej dyrektywy w sprawie środków na rzecz wysokiego wspólnego poziomu cyberbezpieczeństwa na terytorium Unii (dyrektywa 2022/2555), powszechnie znanej jako NIS2, oraz sposobu, w jaki norma ISO/IEC 27001 może pomóc spełnić niektóre wymagania dyrektywy.

Dowiedz się więcej
23 stycznia 2024 ECHA dodało 5 nowych substancji SVHC do listy kandydackiej.

5 nowych związków SVHC zostało dodanych do listy kandydackiej ECHA

23 stycznia 2024 r. Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) dodała 5 nowych substancji SVHC do listy kandydackiej. Lista kandydacka została zaktualizowana do 240 związków SVHC.

Dowiedz się więcej
Widok z góry na spotkanie biznesowe

Zbliżają się Warsztaty i Forum Wiedzy Managerskiej FoodFakty: Jakość i bezpieczeństwo opakowań i produktu zapakowanego

SGS Polska partnerem wyjątkowego wydarzenia, które skierowane jest do przedstawicieli firm branży spożywczej związanych z obszarem opakowań oraz pakowania produktów spożywczych.
Dowiedz się więcej

TEST AKADEMIA PL

Akademia SGS serdecznie zaprasza na 
Dowiedz się więcej
...

Czego szukasz?