CEN opublikował normę EN 646:2018 dotyczącą badań trwałości koloru barwionego papieru i tektury przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Sprzeczne normy krajowe mają zostać wycofane najpóźniej do maja 2019 r.
W listopadzie 2018 r. Europejski Komitet Normalizacyjny (Comité Européen de Normalisation, CEN) opublikował normę EN 646:2018: "Papier i tektura przeznaczone do kontaktu z żywnością - określenie trwałości koloru barwionego papieru i tektury".
Nowa norma zastępuje poprzednią - EN 646:2006 - i zawiera istotne zmiany. Obejmują one między innymi:
- Przegląd i rozszerzenie zakresu stosowania papieru do kontaktu z żywnością
- Nową definicję dla papieru z włókna szklanego (niebarwionego)
- Zastąpienie „płynu modelowego śliny” przez „alkaliczny roztwór soli”
- Rozszerzenie liczby procedur badawczych z dwóch (A i B) do czterech (od A do D)
- Ocenę wyłącznie w odniesieniu do skali szarości
Zgodnie z nową normą, sprzeczne z nią normy krajowe, mają zostać wycofane najpóźniej do maja 2019.
Najważniejsze zmiany wprowadzone przez normę EN 646:2018 w odniesieniu do poprzedniej wersji podsumowano w tabeli poniżej:
EN 646 „Papier i tektura przeznaczone do kontaktu z żywnością - określenie trwałości koloru barwionego papieru i tektury" | ||
wersja | 2018 | 2006 |
Zakres stosowania | - Badanie papieru i tektury barwionych w kontakcie z żywnością | - Badanie papieru i tektury barwionych w kontakcie z żywnością |
- Ocena wizualna w odniesieniu do skali szarości w przypadku przebijania | - Wizualna ocena ślepej próby w celu wykrycia przebijania i skali szarości do klasyfikacji | |
- Niektóre procedury zależą od przewidywalnego stosowania materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością | - Zastosowanie dwóch procedur (A i B) do długiego lub krótkiego kontaktu z żywnością | |
Odczynniki (punkt 6.3) | Alkaliczny roztwór soli | Roztwór śliny |
Warunki badania | Procedura A – Długotrwały kontakt z żywnością: | Procedura A – Długotrwały kontakt z żywnością: |
(23 ± 2) °C / 24 h | (23 ± 2) °C / 24 h | |
Procedura B – Średni kontakt z żywnością: | - | |
(23 ± 2) °C / 4 h | ||
Procedura C – Długotrwały kontakt z żywnością: | Procedura C – Długotrwały kontakt z żywnością: | |
(23 ± 2) °C / 10 min. | (23 ± 2) °C / 10 min. | |
Procedura D – kontakt z żywnością w wysokich temperaturach: | - | |
(120 ± 3) °C / 0.5 h w oleju (żywność tłusta) | ||
(90 ± 3) °C / 0.5 h w wodzie (żywność wodnista) | ||
Papier z włóknem szklanym (niebarwionym) | Nowa definicja obejmuje wartość pH od 9,0 do 9,5 (ISO 6588-2) jako jeden z warunków | Definicja obejmuje wzrost kapilarny od 190 nm do 210 nm w 10 min (ISO 8787) jako jeden z warunków |
Ocena | Ocena wyłącznie w skali szarości (EN 20105-A03) | W skali szarości lub odniesieniu do ślepej próby |
Uwaga | - Procedura A obejmuje procedury B i C, oraz | - |
- Długotrwały kontakt w podwyższonych temperaturach jest objęty przez procedury A oraz D | ||
| ||
Data wejścia w życie | Sprzeczne normy krajowe mają zostać wycofane do maja 2019 r. | Najbardziej aktualne - obowiązuje |
BADANIA MATERIAŁÓW I OPAKOWAŃ DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ W SGS
Eksperci SGS posiadają rozległą wiedzę i doświadczenie w badaniach materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Korzystanie z usług SGS daje pewność, że Państwa produkty spełniają odpowiednie przepisy i normy dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (m.in. (UE) nr 10/2011, (WE) nr 1935/2004, LFGB, FDA czy GB).
Dowiedz się więcej o usługach SGS w zakresie badania materiałów i produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Zainteresowanych badaniami materiałów i opakowań do kontaktu z żywnością prosimy o kontakt w celu uzyskania dalszych informacji:
Tomasz Trąd
Business Development Manager
Consumer and Retail
t: +48 22 329 22 42
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska