Skip to Menu Skip to Search Skontaktuj się z nami Poland Strony internetowe i języki Skip to Content

W minionym miesiącu SGS Polska wzięła udział w VI Kongresie Bezpieczeństwa Żywności zorganizowanym przez IFS Central & Eastern Europe Office.

SGS on FoodCongress2019

Pierwszy dzień tegorocznej edycji Kongresu pod hasłem "Innovation and Inspiration" odbył się w hotelu Arche gdzie uczestnicy wzięli udział w prelekcjach i panelach dyskusyjnych podzielonych na kilka sesji tematycznych:

  • certyfikacja,
  • dietetyka, żywność funkcjonalna,
  • opakowania,
  • logistyka,
  • wpływ technologii i receptury na jakość produktu,
  • produkcja pierwotna,
  • nowości technologiczne.

Z ramienia SGS w trakcie kongresu wystąpił Luc Domissy z SGS France z prezentacją pt.:
„SGS Transparency-One: od widoczności łańcucha dostaw po zaangażowanie konsumentów”.

W trakcie wystąpienia przedstawił uczestnikom platformę chmurową Transparency-One, która ma na celu pomoc dystrybutorom i markom w wypełnianiu ich zobowiązań wobec klientów w zakresie identyfikowalności i pochodzenia swoich produktów.

Nasz prelegent zwrócił uwagę, że większość marek lub detalistów zna jedynie swoich bezpośrednich dostawców, a informacje o kluczowym znaczeniu dla zarządzania ryzykiem, spełniania przepisów oraz zapewniania zaufania konsumentów leżą poza ich polem widzenia.

Transparency-One umożliwia firmom odkrywanie, analizowanie i monitorowanie wszystkich dostawców, komponentów i obiektów w całym łańcuchu dostaw. Niektórzy z największych sprzedawców detalicznych, marek spożywczych i modowych już korzystają z tego rozwiązania do mapowania swoich łańcuchów dostaw, zbierania i weryfikacji informacji, poprawy zgodności i dzielenia się spostrzeżeniami dotyczącymi łańcucha dostaw z klientami, budując ich zaufanie i lojalność.

Nasz prelegent przedstawił też case study i referencje firm, które do tej pory zaufały SGS Transparency-One, w tym: Mars Food, Danone, Carrefour, Macy's oraz Intermarché.

Przez cały czas trwania wykładów przedstawiciele SGS byli też dostępni dla uczestników Kongresu na stoisku firmowym.

Drugi dzień kongresu odbył się w ramach targów FOOD EXPO w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. Tego dnia uczestnicy mieli okazję uczestniczyć w sześciu panelach dyskusyjnych:

  • Aspekty finansowe prowadzenia biznesu.
  • Dotacje w praktyce – przetwórstwo.
  • Przygotowanie przedsiębiorstwa do internacjonalizacji na rynki krajów trzecich.
  • Technologie Block-Chain w biznesie w aspekcie bezpieczeństwa żywności.
  • „Spełnienie wymogów: ORGANIC, HALAL, KOSHER i NON-GMO – czy warto? Duże koszty czy duże zyski?
  • „Innowacyjne, nietermiczne metody utrwalania żywności.

Na stoisku firmowym SGS na uczestników Kongresu i całych targów czekali nasi pracownicy. Udzielali oni zwiedzającym informacji w zakresie certyfikacji, audytów i szkoleń dla szeroko pojętej branży spożywczej, a także na temat badań laboratoryjnych prowadzonych przez nasze akredytowane laboratorium badań żywności oraz materiałów konsumenckich.

Nasze stoisko było dostępne dla zwiedzających także przez kolejne 2 dni, do końca trwania FOOD EXPO.

GALERIA