26 marca Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała raport z kontroli jakości handlowej olejów roślinnych (w tym oliwy z oliwek).
Objęto nią łącznie 76 podmiotów. Sprawdzono oznakowanie 147 partii produktów, z czego 39 produktów było niewłaściwie oznakowanych.
Niezgodności jakie stwierdzono podczas kontroli to m.in.:
1. Użycie niewłaściwej nazwy opisowej produktu „oliwa z oliwek EXTRA VIRGIN z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”.
2. Użycie dwóch różnych nazw (np. „oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” i „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”).
3. Stosowania niedozwolonych deklaracji, np. „bez konserwantów”, „bez sztucznych dodatków” i „100% naturalny” na olejach tłoczonych na zimno, „no GMO” na oleju lnianym czy oznaczeń właściwości organoleptycznych odnoszących się do smaku (np. „smak pełny i harmonijny”, „smak umiarkowany”, „smak wyrazisty”) na oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
4. Nieprawidłowego oznaczania pochodzenia surowca w przypadku olejów roślinnych oraz podawania jedynie informacji o pochodzeniu oliwek (bez wskazania miejsca otrzymania oliwy).
5. Zakwestionowano również produkty z niewłaściwą informacją o warunkach przechowywania i wartości odżywczej.
Treść pełnego raportu: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-olejow-roslinnych
Opublikowany raport pokazuje, że nadal spora część produktów dostępnych na rynku jest niewłaściwie oznakowana. Jeśli masz problem z oznakowaniem swoich produktów, czy to na rynku polskim czy też zagranicznym, odwiedź naszą stronę. Zapoznaj się z naszą ofertą w zakresie weryfikacji etykiet. Skontaktuj się z nami i skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów!
Monika Grzebalska, ekspert SGS Polska z branży Health & Nutrition
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą szkoleń otwartych Akademii SGS
Certyfikacja łańcucha dostaw oleju palmowego i jego pochodnych - wymagania standardu RSPO SCC
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska