Skip to Menu Skip to Search Skontaktuj się z nami Poland Strony internetowe i języki Skip to Content
szkolenie Auditor HACCP

TERMIN PRZYJMOWANIA ZGŁOSZEŃ UPŁYWA 15.04.2020

ABY DOKONAĆ REJESTRACJI KLIKNIJ TUTAJ

CEL SZKOLENIA:

  • Przygotowanie słuchaczy do pełnienia roli auditora wewnętrznego systemu HACCP
  • Wprowadzenie w zasady auditingu oraz w sposoby wykorzystania auditu jako narzędzia zapewnienia bezpieczeństwa żywności wg HACCP

GRUPA DOCELOWA:

  • Członkowie zespołu ds. HACCP
  • Osoby przeprowadzające audity wewnętrzne w przedsiębiorstwach funkcjonujących w obszarze łańcucha żywnościowego.

Szkolenie dedykowane jest uczestnikom początkującym, jak i doświadczonym w zakresie analizy zagrożeń.

PROGRAM SZKOLENIA:

  • Zasady bezpieczeństwa żywności – wprowadzenie;
  • Wymagania prawne obowiązujące w UE i Polsce;
  • Miejsce systemu HACCP w systemach zarządzania;
  • Dobre praktyki GMP i GHP oraz HACCP – wymogi, podstawy prawne, omówienie zależności pomiędzy GMP, GHP i HACCP
  • Zasady funkcjonowania, wdrażania i doskonalenia oraz dokumentowania systemu GMP, GHP i HACCP;
  • Zasady definiowania i analizowania zagrożeń oraz określania krytycznych punktów kontroli;
  • Zasady bezpieczeństwa żywności – wytyczne dla personelu;
  • Zasady audytowanie wg normy ISO 19011
  • Auditorska wykładnia wymagań;
  • Zasady auditowania;
  • Ćwiczenia, warsztaty, gry symulacyjne:
    • planowanie i koordynacja działań auditowych,
    • prowadzenie auditów,
    • identyfikacja i zapis niezgodności,
    • analiza dokumentacji i zapisów,
    • działania poauditowe;
  • Test końcowy.

METODOLOGIA:
wykład, dyskusja