Skip to Menu Skip to Search Skontaktuj się z nami Poland Strony internetowe i języki Skip to Content

19 kwietnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała raport z kontroli jakości handlowej ryb i przetworów rybnych (ryby mrożone i wędzone, konserwy i marynaty). Objęto nią 106 podmiotów (67 producentów i 39 sklepów). Sprawdzono oznakowanie 249 partii produktów, z czego 41 produktów było niewłaściwie oznakowanych.

Danie z łososia

Niezgodności jakie stwierdzono podczas kontroli to m.in.:

- Stosowanie określenia „swojski” w nazwie wyrobu pochodzącego z przemysłowej produkcji i zawierającego dodatki do żywności.

- Brak informacji o obecności substancji słodzącej przy nazwie wyrobu gotowego. 

- Brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym składników składnika złożonego) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.

- Brak wyróżnienia składników alergennych.

- Brak informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania.

- Podawanie niezgodnie z przepisami informacji o warunkach przechowywania, narzędziu połowowym i obszarze połowu.

 

Treść pełnego raportu: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-ryb-i-przetworow-rybnych

 

Sprawdź czy Twój produkt jest oznakowany prawidłowo. Skontaktuj się z nami i skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów! 

 

Monika Grzebalska, ekspert SGS Polska z branży Health&Nutrition