19 kwietnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała raport z kontroli jakości handlowej ryb i przetworów rybnych (ryby mrożone i wędzone, konserwy i marynaty). Objęto nią 106 podmiotów (67 producentów i 39 sklepów). Sprawdzono oznakowanie 249 partii produktów, z czego 41 produktów było niewłaściwie oznakowanych.
Niezgodności jakie stwierdzono podczas kontroli to m.in.:
- Stosowanie określenia „swojski” w nazwie wyrobu pochodzącego z przemysłowej produkcji i zawierającego dodatki do żywności.
- Brak informacji o obecności substancji słodzącej przy nazwie wyrobu gotowego.
- Brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym składników składnika złożonego) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
- Brak wyróżnienia składników alergennych.
- Brak informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania.
- Podawanie niezgodnie z przepisami informacji o warunkach przechowywania, narzędziu połowowym i obszarze połowu.
Treść pełnego raportu: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-ryb-i-przetworow-rybnych
Sprawdź czy Twój produkt jest oznakowany prawidłowo. Skontaktuj się z nami i skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów!
Monika Grzebalska, ekspert SGS Polska z branży Health&Nutrition
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska