SGS z przyjemnością ogłasza uruchomienie Realize, nowego programu, którego celem jest pomoc firmom w osiągnięciu wysokiej kultury bezpieczeństwa żywności.
Program Realize Winning Food Safety Culture pomoże przedsiębiorstwom, uczestniczącym w globalnym łańcuchu dostaw żywności, zmierzyć poziom dojrzałości ich kultury bezpieczeństwa żywności. Pozwoli im to spełnić najnowsze wymagania Global Food Safety Initiative (GFSI) i jednocześnie zdobyć cenne informacje na temat zaangażowania pracowników, co ostatecznie doprowadzi do zmniejszenia liczby wypadków związanych z bezpieczeństwem żywności.
DLACZEGO KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI JEST WAŻNA?
Żyjemy w coraz bardziej połączonym, zglobalizowanym świecie – zarządzanie bezpieczeństwem żywności jest obecnie bardziej złożone niż kiedykolwiek wcześniej. Niestety, pojedynczy przypadek błędu ludzkiego jest często przyczyną wielu przypadków skażenia żywności, co prowadzi do wycofywania produktów i tym samym wydających się nie mieć końca zakłóceń w łańcuchu dostaw żywności.
W tym miejscu wkracza SGS Realize. Z pomocą programu firmy mogą zachować zmotywowane zespoły i zminimalizować przypadki błędów ludzkich poprzez pomiary i stałe doskonalenie kultury bezpieczeństwa żywności.
Zarówno Kodeks Żywnościowy, jak i GFSI aktywnie opowiadają się za stałym zaangażowaniem w kulturę bezpieczeństwa żywności.
Nasz nowy program Realize został specjalnie zaprojektowany, tak aby sprostać tym wymaganiom, zapewniając efektywny sposób pomiaru kultury bezpieczeństwa żywności oraz stworzenie bazy użytecznych informacji, która może być wykorzystana do wprowadzania niezbędnych ulepszeń.
Jak podkreśla Jeff McDonald – Executive Vice President SGS – " Kultura bezpieczeństwa żywności stała się teraz integralną częścią działalności przedsiębiorstwa spożywczego i wymaga od kierownictwa wyższego szczebla dawania dobrego przykładu. Niezależnie od tego, czy jesteś na początku drogi czy na etapie doskonalenia, mierzenie zachowań i postaw jest kluczem do zidentyfikowania dalszych możliwości urzeczywistnienia kultury bezpieczeństwa żywnosci.”
NA CZYM POLEGA PROGRAM REALIZE WINNING FOOD SAFETY CULTURE?
Program jest oceną online, opracowaną przez ekspertów w dziedzinie bezpieczeństwa żywności i zawodowych psychologów, która mierzy kulturę bezpieczeństwa żywności.
SGS Realize oferuje trzy poziomy usług: Standardowy, Premium i Diamentowy, w zależności od specyficznych wymagań firmy - z bardziej zaawansowanymi opcjami zapewniającymi dodatkową personalizację, dostęp do pulpitów do analizy wielu lokalizacji i nie tylko.
Co ważne, ankieta oceniająca została przetłumaczona na ponad 25 języków, w tym język polski.
STRUKTURA PROGRAMU
Ocena opiera się na strukturze VEST:
- Vision: czy wizja firmy definiuje pożądaną kulturę?
- Empowerment: czy pracownicy mają uprawnienia i kompetencje do realizacji wizji?
- System: czy systemy firmy wspierają wizję?
- Trust: czy pracownicy wierzą w wizję firmy?
ZAPRASZAMY NA WEBINAR
Serdecznie zapraszamy wszystkich specjalistów ds. jakości i bezpieczeństwa żywności oraz zgodności z przepisami na bezpłatne webinarium, podczas którego przedstawimy program Realize oraz opowiemy jak z jego pomocą mierzyć i doskonalić kulturę bezpieczeństwa żywności.
Dowiedz się więcej na temat webinarium.
KULTURA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI – SZKOLENIE
Dla wszystkich zainteresowanych tematem kultury bezpieczeństwa żywności, Akademia SGS przygotowała szkolenie. W jego trakcie uczestnicy dowiedzą się jak opracować i wdrożyć plan kultury jakości i bezpieczeństwa żywności oraz poznają wymagania standardów zarządzania bezpieczeństwem żywności (IFS, BRC, FSSC) w tym zakresie.
Skontaktuj się z nami, aby dowiedzieć się więcej na temat kultury bezpieczeństwa żywności oraz programu Realize Winning Food Safety Culture od SGS
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska