26 maja Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała raport z kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych i znakowania wyrobów mlekopodobnych. Objęto nią 144 podmioty (70 producentów i 74 sklepy).
Sprawdzono oznakowanie 516 partii wyrobów gotowych, w tym 443 partii przetworów mlecznych i 73 partii wyrobów mlekopodobnych. Zakwestionowano 60 partii, w tym 35 partii przetworów mlecznych (7,9%) i 25 partii wyrobów mlekopodobnych (34,2%).
Niezgodności, jakie stwierdzono podczas kontroli to m.in.:
- Podkreślenie w nazwie wyrobu śmietanopodobnego obecności śmietanki, której udział w wyrobie gotowym wynosił zaledwie 1%.
- Użycie w nazwie określenia „naturalny” dla produktu zawierającego żelatynę wieprzową, gumę guar oraz mączkę chleba świętojańskiego.
- Podanie w nazwie wyrobu serkopodobnego określenia „typu fromage” (dodatkowo produkt umieszczony był w regale chłodniczym wśród przetworów mlecznych, a na cenówce podano nazwę „serek …”).
- Podkreślenie w oznakowaniu sformułowania „Gouda” na serze topionym, do produkcji którego użyto jedynie 16% sera Gouda.
- Umieszczenie na miksie tłuszczowym do smarowania wizerunku krowy lub skopków (sugerujących, że otrzymano go tylko z tłuszczu mlecznego).
- Brak wskazania ilościowej zawartości składników podkreślonych w nazwie lub kojarzonych z nazwą produktu bądź podania rozbieżnych informacji w tym zakresie (tj. przy nazwie podano 18%, a w wykazie składników przy danym składniku 1%).
- Brak wskazania pochodzenia produktu, na którym – na frontowej stronie opakowania – umieszczono grafikę z typowym krajobrazem Holandii (wiatraki nad kanałami) oraz nazwę (w tłumaczeniu na język polski) „…. Holender” sugerujących, że krajem pochodzenia produktu jest Holandia, podczas gdy został on wyprodukowany w Polsce.
Treść pełnego raportu: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-przetworow-mlecznych-i-znakowanie-wyrobow-mlekopodobnych
Nie czekaj! Sprawdź czy Twój produkt jest oznakowany prawidłowo. Skontaktuj się z nami i skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów!
Monika Grzebalska, ekspertka SGS Polska z branży Health & Nutrition
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska