Czego szukasz?

Jakie będą efekty proponowanej przez FDA zasady identyfikowalności żywności FSMA?

05 Jul 2021
std display of vegetables

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) proponuje zasadę nakładającą dodatkowe wymogi dotyczące prowadzenia dokumentacji identyfikowalności w przypadku niektórych produktów spożywczych. Przyglądamy się potencjalnym skutkom tej zmiany.

Ustawa o modernizacji bezpieczeństwa żywności (FSMA), podpisana 4 stycznia 2011 r. przez prezydenta Obamę, była odpowiedzią na wiele przypadków chorób przenoszonych przez żywność zgłoszonych w Stanach Zjednoczonych w pierwszej dekadzie XXI wieku. Dało to amerykańskiej FDA szereg nowych uprawnień, w tym możliwość nakazywania obowiązkowych wycofań. 

23 września 2020 r. amerykańska FDA opublikowała proponowaną zasadę identyfikowalności która, jeśli zostanie przyjęta, ustanowi nowe wymagania regulacyjne dla tych, którzy produkują, przetwarzają, pakują lub przechowują żywność znajdującą się na liście identyfikowalności żywności (FTL) w celu prowadzenia dodatkowych zapisów identyfikowalności. Zapisy będą musiały być utrzymywane jako dodatek do istniejących wymogów prawnych i będą zawierać kluczowe elementy danych (KDE) związane ze śledzeniem zdarzeń krytycznych (CTE).1


LISTA IDENTYFIKOWALNOŚCI ŻYWNOŚCI (FTL)

FTL zawiera żywność, która została zidentyfikowana jako podatna na zagrożenia mikrobiologiczne i chemiczne przez amerykańską FDA. Decyzja o umieszczeniu produktów na liście jest oparta na siedmiu kryteriach:

  • Częstotliwość zachorowań
  • Stopień ciężkości choroby
  • Prawdopodobieństwo zanieczyszczenia
  • Potencjał wzrostu patogenów, z uwzględnieniem okresu przydatności do spożycia
  • Prawdopodobieństwo zanieczyszczenia procesu produkcyjnego
  • Wskaźnik spożycia przez konsumentów
  • Koszt zachorowania 2

Obecnie jako taką żywność uznano sery miękkie, jajka, masła orzechowe, ogórki, świeże zioła, zielone warzywa liściaste, melony, paprykę, kiełki, pomidory, owoce tropikalne, świeże owoce i warzywa, ryby (w tym ryby wędzone), skorupiaki, mięczaki i małże oraz gotowe do spożycia sałatki delikatesowe.

Przedsiębiorstwa, które przetwarzają, wytwarzają, pakują lub przechowują taką żywność, muszą ustanowić i utrzymywać dokumentację związaną z uprawą, otrzymywaniem, przekształcaniem, produkcją i wysyłką.3  Chociaż proponowane rozporządzenie wymaga przechowywania zapisów w postaci oryginalnych dokumentów papierowych, elektronicznych lub potwierdzonych kopii, to jednak podstawowym celem jest zwiększenie identyfikowalności i przejrzystości w całym łańcuchu dostaw żywności. FDA zachęca branżę do przyjęcia zaproponowanych wymagań również w przypadku żywności niewymienionej na liście oraz do wykorzystania technologii w celu lepszej skuteczności w identyfikowalności gotowej żywności oraz składników od gospodarstwa do sprzedaży detalicznej.


POTENCJALNY WPŁYW NA PRODUCENTÓW

Frank Yiannas, Deputy Commissioner for Food Policy and Response w amerykańskiej FDA, stwierdził, że celem proponowanej zasady jest „stworzenie pierwszego w swoim rodzaju, znormalizowanego podejścia do prowadzenia rejestrów identyfikowalności, torującego branży drogę do przyjęcia i wykorzystywania bardziej cyfrowych, technologicznych systemów identyfikowalności, zarówno w najbliższej perspektywie, jak i w przyszłości”.4

Proponowana zasada nakłada na operatorów w łańcuchu dostaw obowiązek opracowania planów i procedur uniemożliwiających dotarcie skażonej żywności do konsumentów. W efekcie tworzy proaktywne, a nie reaktywne podejście do zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność.5

Niewątpliwie operatorzy sektora spożywczego poniosą dodatkowe koszty wdrożenia i utrzymania nowych procedur oraz prowadzenia stosownej dokumentacji, ale w dłuższej perspektywie mogą również uzyskać znaczne oszczędności. Szacuje się, że nowe wymagania pozwolą identyfikować  źródła chorób przenoszonych przez żywność o 84% szybciej, co skutkowałoby znacznym zmniejszeniem liczby kosztownych wycofań z rynku.6

Jak już wspomniano, chociaż te propozycje dotyczą tylko żywności wymienionej na FTL, amerykańska FDA zachęca do dobrowolnego przyjęcia tych praktyk w całej branży. Reguła została opracowana z takim zamiarem i, jak przyznał zastępca komisarza Yiannas, toruje drogę całej branży do „przyjęcia i wykorzystania bardziej cyfrowego, opartego na technologii systemu identyfikowalności”, który zmniejszy częstość występowania chorób przenoszonych przez żywność.7  


ROZWIĄZANIA SGS

Jesteśmy czołowym światowym dostawcą usług w zakresie audytu, oferującym skuteczne rozwiązania pomagające chronić jakość, bezpieczeństwo oraz zrównoważenie na wszystkich etapach łańcucha dostaw żywności. Nasze doświadczenie w dziedzinie FSMA pomoże klientowi dokonać właściwych wyborów i wykazać się zgodnością.

SGS oferuje szeroki zakres usług, aby pomóc podmiotom spożywczym w spełnieniu wymagań FSMA. Nasze usługi obejmują odpowiednie certyfikacje, aby wesprzeć przedsiębiorców sektora spożywczego, w tym  certyfikację FSMA do programu dobrowolnej kwalifikacji importerów (VQIP) – uznawanej przez FDA certyfikacji akredytowanej przez strony trzecie lub certyfikację FSMA do programu weryfikacji dostawców zagranicznych (FSVP) - dotyczącej obiektów zlokalizowanych poza USA i służącej do celów weryfikacji dostawców. Ponadto służymy szkoleniami i wsparciem technicznym, w tym platformą Transparency-One, która pomaga pracownikom globalnego łańcucha dostaw żywności w zapewnieniu bezpieczeństwa ich produktów i zgodności z odpowiednimi zasadami i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa produktów.  

Skontaktuj się z nami, aby uzyskać więcej informacji.


Bibliografia

1 FSMA Proposed Rule for Food Traceability
2 Food Traceability List
3 FDA proposed rule establishes ‘Food Traceability List’
4 FDA proposes new FSMA rule for food traceability
5 FDA proposes detailed traceability standards for food likely to be contaminated
6 FDA proposes detailed traceability standards for food likely to be contaminated
7 FDA proposes new FSMA rule for food traceability




Zapraszamy do zapoznania się z ofertą szkoleń otwartych Akademii SGS

PCQI - specjalista w zakresie środków zapobiegawczych wg FSMA

Skontaktuj się z nami

  • SGS Poland Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 146A,

, 02-305,

Warszawa,

Polska