Kawa jest drugim po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Nic więc dziwnego, że przemysł kawowy jest dużą częścią rynku, którego globalna wartość wynosi obecnie 465,9 miliardów dolarów.
Jak w przypadku wielu innych dużych branż, korzyści ekonomiczne płynące z przemysłu kawowego doprowadziły do tego, że nieuczciwi producenci coraz częściej próbują oszukiwać konsumentów.
Dlaczego rośnie liczba oszustw związanych z kawą? W jaki sposób SGS może pomóc globalnym firmom w wykryciu oszustw związanych z kawą i zapobieganiu im?
Na czym polega ten problem?
Zidentyfikowano łącznie około 124 gatunków kawy, ale zazwyczaj dzieli się je na dwie kategorie: Arabica i Robusta.
Arabica uważana jest za kawę wyższej jakości i jednocześnie jest ona trudniejsza w uprawie. Ze względu na jej bardziej przyjemny smak i powszechną dobrą reputację, konsumenci są skłonni zapłacić za nią około 20-25% więcej niż za Robustę. Oznacza to, że producenci Arabiki szybko zaczęli oznaczać swoje produkty jako "100% Arabica", odróżniając je od odpowiedników Robusty i uzasadniając ich wyższą cenę.
Robusta ma bardziej gorzki smak i jest uważana za kawę gorszej jakości – jest mniej popularna, choć jest łatwiejsza w uprawie, daje wyższe plony i jest bardziej odporna na szkodniki, choroby i trudne warunki klimatyczne.
Niestety, korzyści ekonomiczne wynikające ze sprzedaży Arabiki w porównaniu z Robustą otworzyły drzwi dla oszustw związanych z kawą.
Sformułowanie "100% Arabica" samo w sobie nie świadczy o jakości kawy - jest to po prostu stwierdzenie, że jej zawartość stanowią ziarna Arabiki a nie Robusty. Twierdzenia te są jednak często niedokładne.
Badania przeprowadzone w 2018 roku w Wielkiej Brytanii przez Quadram Institute wykazały, że 10% kaw oznaczonych jako "100% Arabica" zawierało znaczne ilości Robusty. Badacze przetestowali kawy z 60 różnych palarni z 11 głównych regionów produkcji kawy na świecie, odkrywając ponad 1% Robusty w ośmiu kawach i "znaczący" poziom Robusty w sześciu kawach.
Może się wydawać, że jeden procent to nie jest zbyt wiele. Jednak jest to ogólnie uznawany punkt graniczny pomiędzy śladowym (i przypadkowym) zanieczyszczeniem, a poziomem, który wskazuje na celowe oszustwo. Po zapoznaniu się z tymi wynikami, Instytut szacuje, że od 5 do 20% wszystkich kaw "100% Arabica" będzie w rzeczywistości oszustwem - innymi słowy, że będzie zawierać Robustę.
Jak można zapobiegać oszustwom związanym z kawą?
Odróżnienie kawy Arabica od Robusty nie jest łatwym zadaniem. Ziarna Arabiki są wyraźnie większe od ziaren Robusty, ale po wypaleniu i zmieleniu ziaren, same obserwacje wzrokowe są mało przydatne.
Istnieje szereg technik analitycznych, które można wykorzystać do określenia różnic między Arabiką a Robustą. Na przykład techniki wibracyjne, takie jak spektroskopia w średniej i bliskiej podczerwieni (MIRS) – mogą one zapewnić bezpośrednie, nieniszczące i szybkie pomiary.
Niestety, dostarczają one również nakładających się sygnałów, co oznacza, że muszą być stosowane w połączeniu z wielowymiarowymi narzędziami chemometrycznymi. Chemometria, opisywana jako "sztuka wydobywania istotnych chemicznie informacji z danych uzyskanych podczas eksperymentów", jest podstawą chemii i statystyki wielowymiarowej. Pozwala ona na dokładną kwantyfikację w obliczu zakłóceń, dzięki czemu doskonale nadaje się do tego zadania.
Ale nie jest to jedyna możliwość. Jako SGS opracowaliśmy własne, innowacyjne podejście, pozwalające organizacjom na łatwe i szybkie zrozumienie fizycznego składu kawy.
Jak SGS pomaga zidentyfikować oszustwa związane z kawą i im zapobiegać?
Opracowaliśmy nowy, innowacyjny test oparty na DNA, który pozwala odróżnić i określić ilość Coffea arabica i Coffea canephora (tj. Robusta).
Test ten obejmuje:
- Specyficzną metodę ekstrakcji DNA zwalidowaną wewnętrznie,
- Zaawansowaną analizę fragmentów, która rozróżnia gatunki i ujawnia ich względną ilość w próbce.
Nasz test wykrywa zanieczyszczenia już od 1%, co jest zgodne z wyżej wymienionymi poziomami progowymi.
Test jest odpowiedni dla następujących próbek kawy:
- Zielonych ziaren
- Ziaren palonych
- Ziaren palonych i mielonych
- Kapsułek lub strączków
Oszustwo kawowe to już przeszłość
Można być zaskoczonym tym, jak powszechne są obecnie oszustwa związane z kawą. Nie oznacza to jednak, że Twoja firma musi ponosić konsekwencje nieświadomego prowadzenia interesów z nieuczciwymi uczestnikami rynku.
Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom i wiedzy wiodących w branży ekspertów, możesz pewnie i szybko zidentyfikować skład swojej kawy. Pozwoli Ci to udowodnić, że Twoje stwierdzenia dotyczące rodzaju sprzedawanej kawy są wiarygodne.
Aby dowiedzieć się więcej na temat badań kawy w SGS, skontaktuj się z nami już dziś.
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska