25 listopada Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała raport z kontroli jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych. W raporcie zawarta jest część dotycząca oznakowania. W tym zakresie kontrolą objęto 313 partii, z czego 77 zostało zakwestionowanych.
Wyniki kontroli
Niezgodności, jakie stwierdzono podczas kontroli jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych to m.in.:
1. Brak wskazania w nazwie gatunku mięsa oraz rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
2. Używanie określeń typu „tradycyjna”, „domowa” czy „swojski” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców.
3. Brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazanie składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.
4. Niewłaściwa deklaracja ilości mięsa w produkcie (np. podano zawartość procentową zamiast w przeliczeniu na 100 g wyrobu gotowego).
5. Brak informacji o sposobie przechowywania oraz warunkach przechowywania po otwarciu opakowania.
Treść raportu: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-miesa-i-przetworow-miesnych-w-2021-r
Nie ryzykuj! Sprawdź czy Twój produkt jest oznakowany prawidłowo. Skontaktuj się z nami i skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów!
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska