Czego szukasz?

Wyniki kontroli jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych

03 Dec 2021
kontrola jakosci miesa

25 listopada Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała raport z kontroli jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych. W raporcie zawarta jest część dotycząca oznakowania. W tym zakresie kontrolą objęto 313 partii, z czego 77 zostało zakwestionowanych.

 

Wyniki kontroli 

Niezgodności, jakie stwierdzono podczas kontroli jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych to m.in.:

1. Brak wskazania w nazwie gatunku mięsa oraz rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.

2. Używanie określeń typu „tradycyjna”, „domowa” czy „swojski” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców.

3. Brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym alergenów) lub wskazanie składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym.

4. Niewłaściwa deklaracja ilości mięsa w produkcie (np. podano zawartość procentową zamiast w przeliczeniu na 100 g wyrobu gotowego).

5. Brak informacji o sposobie przechowywania oraz warunkach przechowywania po otwarciu opakowania.



Treść raportu: https://www.gov.pl/web/ijhars/jakosc-handlowa-miesa-i-przetworow-miesnych-w-2021-r

Nie ryzykuj! Sprawdź czy Twój produkt jest oznakowany prawidłowo. Skontaktuj się z nami i skorzystaj z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów! 

Skontaktuj się z nami

  • SGS Poland Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 146A,

, 02-305,

Warszawa,

Polska