Jakość i bezpieczeństwo żywności są ważne dla każdego z nas. Przedstawiamy ofertę szkoleń Akademia SGS dla branży spożywczej. Szkolenia zaplanowane na luty mamy w promocyjnej cenie.
Żywność bezpieczna zdrowotnie to taka, która nie powoduje zakażeń i zatruć pokarmowych. Za jej jakość odpowiada producent, który powinien stworzyć i zapewnić takie warunki produkcji, aby wyeliminować lub zredukować wszelkie zagrożenia.
Jednak zapewnienie bezpieczeństwa żywności powinno mieć miejsce nie tylko na każdym etapie produkcji, ale także dystrybucji.
Głównym celem systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności na każdym etapie łańcucha czyli podczas pozyskania surowca, produkcji, magazynowania, transportu i dystrybucji oraz konsumpcji. Jednym z takich systemów zarządzania jest system HACCP. Jego podstawą jest analiza zagrożeń.
Na szkoleniu Akademii: Analiza zagrożeń w systemie HACCP poznasz m.in. kolejne kroki wdrażania systemu HACCP związane z zasadami dotyczącymi zagrożeń takimi jak: definiowanie zagrożeń i ich analizowanie oraz określanie krytycznych punktów kontroli, postępowanie z nimi i ich monitorowanie.
Zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności są także jej zafałszowania oraz celowe skażenia.
Na szkoleniu: Food Fraud i Food Defence – wymagania poznasz zagadnienia związane z zafałszowaniami żywności (food fraud) oraz ochrony żywności przed zamierzonym skażeniem czynnikami biologicznymi, chemicznymi, fizycznymi lub radiologicznymi (food defence).
Dowiesz się jakie są wymagania norm FSSC, IFS i BRC w tych obszarach, a także jak zarządzać bezpieczeństwem żywności, jakie są źródła i grupy celowych zagrożeń, jak przeprowadzać analizy zagrożeń, a także jak skonstruować plan postępowania z zagrożeniami i ryzykiem.
Lutowe edycje obu szkoleń w promocyjnej cenie!
Zapraszamy do zapoznania się z pozostałą ofertą szkoleń otwartych Akademii SGS przygotowanych specjalnie dla branży spożywczej m.in.:
- Kultura bezpieczeństwa żywności
- Szkolenie teoretyczne i warsztaty z analizy sensorycznej
- Auditor wewnętrzny systemu HACCP
- System zarządzania bezpieczeństwem żywności - wymagania ISO 22000:2018
- Wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg FSSC 22000 w. 5.1
- Auditor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg ISO 22000:2018
- Auditor wewnętrzny Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg FSSC 22000 w. 5.1
- BRC Food v.8 – prezentacja zmian w standardzie
- Wymagania i zmiany standardu IFS Food v. 7
- Znakowanie żywności w świetle wymagań rozporządzenia 1169/2011 - przypomnienie podstaw oraz najnowsze wymagania i interpretacje
- PCQI - specjalista w zakresie środków zapobiegawczych wg FSMA
- Manager jakości w branży spożywczej - szkolenie z zakresu HACCP, ISO 22000, BRC, IFS
- Zarządzanie alergenami w żywności
- VACCP, TACCP - podejście praktyczne (spełnienie wymagań najnowszych standardów GFSI)
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska