Kosmetyki są nieodłącznym elementem codziennej pielęgnacji ciała, a ich producenci z każdym rokiem wzbogacają rynek o nowe produkty. Zanim jednak nowo wytworzony produkt trafi do obrotu i konsumenta, musi przejść szereg badań: mikrobiologicznych, fizykochemicznych, dermatologicznych i aplikacyjnych. Wszystkie badania produktów kosmetycznych mają na celu dobro konsumentów.
Mikrobiologia kosmetyków — co warto o niej wiedzieć?
Badania mikrobiologiczne kosmetyków w laboratorium to jeden z najważniejszych elementów kontroli jakości i bezpieczeństwa produktów kosmetycznych. Badania kosmetyków wykonywane są w celu określenia stopnia czystości mikrobiologicznej produktu. Umożliwiają wykrycie w próbkach kosmetyków drobnoustrojów uznawanych za groźne. One zaś mogą powodować poważne infekcje skóry i błon śluzowych.
Do podstawowych badań mikrobiologicznych kosmetyków należą:
- Ogólna liczba drobnoustrojów (bakterie mezofilne oraz drożdże i pleśnie)
- Obecność Pseudomonas aeruginosa
- Obecność Staphylococcus aureus
- Obecność Candida albicans
- Obecność Escherichia coli
Wyniki badania kosmetyków pod względem czystości mikrobiologicznej mają bardzo duże znaczenie. To one decydują o tym, czy dany produkt zostanie dopuszczony do obrotu. Wymóg badania czystości mikrobiologicznej produktów kosmetycznych oraz surowców przeznaczonych do ich produkcji wynika z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 i obowiązuje na terenie całej Unii Europejskiej.
Badania kosmetyków - normy mikrobiologiczne
Badania mikrobiologiczne kosmetyków mogą być wykonane na podstawie następujących norm metodycznych:
PN-EN ISO 22717:2016-01 „Kosmetyki. Mikrobiologia. Wykrywanie obecności Pseudomonasaeruginosa” PN-EN ISO 22718:2016-01 „Kosmetyki. Mikrobiologia. Wykrywanie obecności Staphylococcus aureus” PN-EN ISO 21150:2016-01 „Kosmetyki. Mikrobiologia. Wykrywanie obecności Escherichia coli” PN-EN ISO 18416:2016-01 „Kosmetyki. Mikrobiologia. Wykrywanie obecności Candida albicans” PN-EN ISO 21149:2017-07 „Kosmetyki. Mikrobiologia. Zliczanie i wykrywanie mezofilnych bakterii tlenowych” PN-EN ISO 16212:2017-08 „Kosmetyki. Mikrobiologia. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni”
Limity mikrobiologiczne w kosmetykach
Zgodnie z normą PN-EN ISO 17516: 2014-11 produkty kosmetyczne dzielimy na dwie kategorie:
Kategoria I: kosmetyki przeznaczone dla dzieci poniżej trzeciego roku życia i stosowane w okolicach oczu, Kategoria II: pozostałe kosmetyki.
Dla kategorii I maksymalny limit akceptacji ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych wynosi 2,0x102jtk/g, drobnoustroje specyficzne (Pseudomonasaeruginosa, Staphylococcus aureus, Canadidaalbicans, Escherichia coli) nieobecne w 1g.
Dla kategorii II maksymalny limit akceptacji ogólnej liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych wynosi 2,0x103jtk/g, drobnoustroje specyficzne (Pseudomonasaeruginosa, Staphylococcus aureus, Canadidaalbicans, Escherichia coli) nieobecne w 1g.
Wszyscy producenci kosmetyków muszą zapewnić, że ich produkty są zgodne z wymaganiami mikrobiologicznymi. Możliwe jest to dzięki bieżącemu monitoringowi czystości mikrobiologicznej swoich produktów.
Wychodząc naprzeciw potrzebom naszych Klientów, oferujemy usługę badań ogólnej liczby mezofilnych bakterii tlenowych, drożdży i pleśni, a także obecności wyżej wymienionych mikroorganizmów zgodnie z normami ISO.
Małgorzata Deptuła, ekspertka SGS Polska w branży Health & Nutrition
Zapoznaj się z naszymi dodatkowymi usługami związanymi z branżą kosmetyczną:
- ISO 22716 - Kosmetyki — Dobre Praktyki Produkcji (GMP)
- Zarządzanie ryzykiem w branży kosmetycznej
- NATRUE– zapewnienie, że produktybeautyspełniają najlepsze standardy w zakresie kosmetyków naturalnych i organicznych
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska