Czego szukasz?

Wartość odżywcza produktów spożywczych - rynek europejski i USA - cz. 1

17 Jun 2022
wartosc odzywcza Europa i USA

Wartość odżywcza umieszczona na etykiecie produktu spożywczego dostarcza konsumentowi informacji o ilości energii i składników odżywczych obecnych w danym produkcie. Jest to obowiązkowa deklaracja, jaką producenci muszą zamieścić na etykiecie. Sposób prezentacji wartości odżywczej jest ściśle uregulowany i ujednolicony na wszystkich rynkach Unii Europejskiej. Co w sytuacji, kiedy producent chce sprzedawać swoje produkty na rynku USA? Czy wartość odżywcza może być zaprezentowana w sposób tożsamy z rynkami europejskimi? Zapraszam do lektury.

Wartość odżywcza na rynkach europejskich

Na mocy artykułu 9 Rozporządzenia (WE) 1169/2011, informacja o wartości odżywczej na 100 g lub 100 ml produktu jest obligatoryjnym elementem etykiet produktów spożywczych obecnych na wszystkich rynkach europejskich. Zgodnie ze wspomnianym rozporządzeniem, w informacji o wartości odżywczej produktu obowiązkowo należy umieścić wartość energetyczną oraz ilość:

  • tłuszczu,
  • kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • węglowodanów,
  • cukrów,
  • białka
  • soli.

Powyższe dane muszą być prezentowane w sposób czytelny, w jednym polu widzenia oraz, jeżeli jest na to miejsce, w formacie tabeli z wyrównanymi liczbami. W innym przypadku informacje są prezentowana w formacie liniowym.

Obowiązkowe dane mogą być uzupełnione o ilość jednego lub większej liczby z następujących składników:

  • kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
  • kwasów tłuszczowych wielonienasyconych,
  • alkoholi wielowodorotlenowych,
  • skrobi,
  • błonnika,
  • każdej z witamin lub każdego ze składników mineralnych, wymienionych w załączniku XIII Rozporządzenia (WE) 1169/2011 i obecnych w znaczącej ilości, zgodnie z jej definicją w załączniku XIII.

Kolejność prezentacji danych zawartych w informacji o wartości odżywczej oraz ich jednostki są przedstawione w załączniku XV do Rozporządzenia (WE) 1169/2011. Możliwe jest też wskazanie wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję produktu, pod warunkiem, że porcja ta jest zdefiniowana, a w etykietowaniu podana zostanie informacja o ilości porcji produktu w opakowaniu. Producent może też przedstawić informację o wartościach procentowych referencyjnych wartości spożycia.

Panel wartości odżywczej na rynek USA

W przypadku rynku Stanów Zjednoczonych znakowanie wartością odżywczą jest również obligatoryjnym elementem etykiet. Jednak treść tych danych oraz sposób ich prezentacji różnią się znacząco od tych obowiązujących na rynku europejskim.

Kwestią znakowania produktów spożywczych na rynku USA zajmuje się Food and Drug Administration (Agencja Żywności i Leków), w skrócie FDA. To właśnie ta Agencja ustala treść i sposób prezentacji informacji zawartych w Nutrition Fact Panel (Panelu Wartości Odżywczej) - tak na rynku USA określa się informację o wartości odżywczej.

W 2016 r. FDA postanowiła nieco „odświeżyć” wygląd ówczesnego panelu, prezentując nowe wytyczne. Nowy wygląd i treść panelu wartości odżywczej obowiązuje od 1 stycznia 2021 r. Wartość odżywczą produktów w panelu należy zadeklarować w odniesieniu do porcji produktu. Obligatoryjne dane, jakie muszą znaleźć się w panelu to:

  • kalorie,
  • tłuszcz,
  • kwasy tłuszczowe nasycone,
  • kwasy tłuszczowe trans,
  • cholesterol, sód,
  • węglowodany ogółem,
  • błonnik pokarmowy,
  • cukry,
  • cukry dodane,
  • białko,
  • witamina D,
  • wapń,
  • żelazo,
  • potas.

Informacje te mogą być uzupełnione o kalorie pochodzące z tłuszczów nasyconych, tłuszcze wielonienasycone, tłuszcze jednonienasycone, błonnik rozpuszczalny, błonnik nierozpuszczalny, „alkohole cukrowe”, inne węglowodany, witaminy i substancje mineralne (z uznanym referencyjnym dziennym spożyciem).

Należy zaznaczyć, że żadne inne informacje, poza wyżej wymienionymi, nie mogą być umieszczone w panelu. FDA doprecyzowuje też szczegółowo jego wygląd.Wszystkie informacje w nim zawarte muszą być czytelne, w całości czarne lub jednokolorowe, nadrukowane na białym lub innym neutralnym, kontrastującym tle. Dane są prezentowane w tabeli ze szczegółowo ustalonymi grubościami poszczególnych linii. Doprecyzowane są też wielkości czcionki i jej typ (np. pogrubienie) dla wszystkich informacji zamieszczonych w tabeli.

Serdecznie zapraszam do lektury drugiej części artykułu, w której przedstawię poszczególne elementy panelu wartości odżywczej i sposób ich prezentacji.

Jeśli borykają się Państwo z problemem stworzenia właściwego panelu wartości odżywczej na rynek USA, zapraszam do kontaktu i skorzystania z wiedzy i doświadczenia naszych ekspertów.

Monika Grzebalska, ekspertka SGS Polska w branży Health & Nutrition

Skontaktuj się z nami

  • SGS Poland Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 146A,

, 02-305,

Warszawa,

Polska