Czego szukasz?

Pestycydy w żywności - jakie owoce i warzywa mają najwięcej pestycydów?

25 Jul 2022
co zawiera najwiecej pestycydow

Environmental Working Group (EWG) od 2004 r. co roku sporządza listę owoców i warzyw skażonych największą ilością pestycydów. Które z nich zajęły miejsca na tej niechlubnej liście w tym roku? Dowiecie się z lektury tego artykułu.

Na liście stworzonej w tym roku znajdują się zarówno owoce, jak i warzywa, które wiele osób włącza do codziennej diety, myśląc, że są szczególnie zdrowe i dobrze wpływają np. na odchudzanie. Wśród nich jest m.in. jarmuż i szpinak.

Co ma najwięcej pestycydów?

Lp.

Owoc / Warzywo

1.

Truskawki

2

Szpinak

3.

Jarmuż

4.

Nektarynki

5.

Jabłka

6.

Winogrona

7.

Papryka (słodka i ostra)

8.

Wiśnie i czereśnie

9.

Brzoskwinie

10.

Gruszki

11.

Seler

12.

Pomidory

Tabela 1. Lista 12 owoców i warzyw z największą ilością pestycydów

Jeśli produkty, które uwielbiamy i jemy na co dzień, znajdują się na liście „brudnej 12”, nie musimy z nich całkowicie rezygnować. Warto jednak kupować je w miejscach, o których wiemy, że sprzedają produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Ponadto, warto zaglądać do lokalnych dostawców, a także kupować tę „ryzykowną” żywność bezpośrednio od rolników i drobnych hodowców.

Dobrą praktyką jest również stawianie na owoce i warzywa sezonowe. Aby nie straciły swoich właściwości przez długi czas, można je mrozić i zajadać się nimi także jesienią i zimą.

„Podstawowym zabezpieczeniem przed pestycydami w żywności, oprócz kupowania z ekologicznych upraw, jest staranne mycie owoców i warzyw. Światowy rynek dąży do tego, by pestycydów było coraz mniej, a ekologicznych i bezpiecznych upraw jeszcze więcej” – zauważyła Alexis Temkin, toksykolożka z EWG.

Czysta piętnastka, czyli to warto kupować i jeść

Specjaliści z EWG opublikowali także listę czystej piętnastki, czyli produktów, w których są śladowe ilości pestycydów, ale nie są one dla człowieka groźne lub nie są w ogóle wykorzystywane w uprawach.

Możemy sięgać po poniższe owoce i warzywa, kiedy chcemy, nie zapominając o ich myciu przed spożyciem. Oto 15 owoców i warzyw, na które w tym roku należy szczególnie zwrócić uwagę:

Lp.

Owoc / Warzywo

1.

Awokado

2

Kukurydza

3.

Ananas

4.

Cebula

5.

Papaja

6.

Zielony groszek (szczególnie mrożony)

7.

Szparagi

8.

Melon miodowy

9.

Kiwi

10.

Kapusta

11.

Grzyby

12.

Kantalupa (czyli cukrowa odmiana melona)

13.

Mango

14.

Arbuz

15.

Bataty

Tabela 2. Lista 15 owoców i warzyw z najmniejszą ilością pestycydów

Raport EWG stwierdza, że prawie 70 proc. owoców i warzyw na liście nie miało wykrywalnych pozostałości pestycydów (czyli czysta 15), podczas gdy prawie 5 proc. (czyli brudna 12) miało pozostałości co najmniej dwóch pestycydów.

Ciekawostką jest to, że awokado miało najniższy poziom pestycydów spośród 46 testowanych produktów spożywczych, choć wiele mówi się o zgubnym wpływie na środowisko hodowli awokado.

Nasze laboratorium SGS w Pszczynie wykonuje analizę pakietu pestycydów w zakresie produktów rolnych i pasz. Posiada również certyfikat DPL nadany przez Biuro do spraw Substancji Chemicznych (Łódź), uprawniający nasze laboratorium do analiz w zakresie badań pozostałości substancji chemicznych.

Sylwia Bocian, ekspertka SGS Polska z branży Health & Nutrition

Bibliografia:

  1. Green Matters, Sophie Hirsh, 2022's Dirty Dozen and Clean Fifteen Lists Are Here, With Bad News for Strawberry Lovers; April 2022
  2. MamaDu, Martyna Pstrąg-Jaworska, Brudna dwunastka 2022 – tych produktów lepiej unikać na swoim talerzu. Nowy ranking owoców i warzyw, Maj 2022
  3. Clean Eating, 2022’s Dirty Dozen: What You Need to Know; April 2022
  4. Environmental Working Group (EWG), Dirty Dozen EWG's 2022 Shopper's Guide to Pesticides in Produce

Skontaktuj się z nami

  • SGS Poland Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 146A,

, 02-305,

Warszawa,

Polska