Environmental Working Group (EWG) od 2004 r. co roku sporządza listę owoców i warzyw skażonych największą ilością pestycydów. Które z nich zajęły miejsca na tej niechlubnej liście w tym roku? Dowiecie się z lektury tego artykułu.
Na liście stworzonej w tym roku znajdują się zarówno owoce, jak i warzywa, które wiele osób włącza do codziennej diety, myśląc, że są szczególnie zdrowe i dobrze wpływają np. na odchudzanie. Wśród nich jest m.in. jarmuż i szpinak.
Co ma najwięcej pestycydów?
Lp. | Owoc / Warzywo |
1. | Truskawki |
2 | Szpinak |
3. | Jarmuż |
4. | Nektarynki |
5. | Jabłka |
6. | Winogrona |
7. | Papryka (słodka i ostra) |
8. | Wiśnie i czereśnie |
9. | Brzoskwinie |
10. | Gruszki |
11. | Seler |
12. | Pomidory |
Tabela 1. Lista 12 owoców i warzyw z największą ilością pestycydów
Jeśli produkty, które uwielbiamy i jemy na co dzień, znajdują się na liście „brudnej 12”, nie musimy z nich całkowicie rezygnować. Warto jednak kupować je w miejscach, o których wiemy, że sprzedają produkty pochodzące z ekologicznych upraw. Ponadto, warto zaglądać do lokalnych dostawców, a także kupować tę „ryzykowną” żywność bezpośrednio od rolników i drobnych hodowców.
Dobrą praktyką jest również stawianie na owoce i warzywa sezonowe. Aby nie straciły swoich właściwości przez długi czas, można je mrozić i zajadać się nimi także jesienią i zimą.
„Podstawowym zabezpieczeniem przed pestycydami w żywności, oprócz kupowania z ekologicznych upraw, jest staranne mycie owoców i warzyw. Światowy rynek dąży do tego, by pestycydów było coraz mniej, a ekologicznych i bezpiecznych upraw jeszcze więcej” – zauważyła Alexis Temkin, toksykolożka z EWG.
Czysta piętnastka, czyli to warto kupować i jeść
Specjaliści z EWG opublikowali także listę czystej piętnastki, czyli produktów, w których są śladowe ilości pestycydów, ale nie są one dla człowieka groźne lub nie są w ogóle wykorzystywane w uprawach.
Możemy sięgać po poniższe owoce i warzywa, kiedy chcemy, nie zapominając o ich myciu przed spożyciem. Oto 15 owoców i warzyw, na które w tym roku należy szczególnie zwrócić uwagę:
Lp. | Owoc / Warzywo |
1. | Awokado |
2 | Kukurydza |
3. | Ananas |
4. | Cebula |
5. | Papaja |
6. | Zielony groszek (szczególnie mrożony) |
7. | Szparagi |
8. | Melon miodowy |
9. | Kiwi |
10. | Kapusta |
11. | Grzyby |
12. | Kantalupa (czyli cukrowa odmiana melona) |
13. | Mango |
14. | Arbuz |
15. | Bataty |
Tabela 2. Lista 15 owoców i warzyw z najmniejszą ilością pestycydów
Raport EWG stwierdza, że prawie 70 proc. owoców i warzyw na liście nie miało wykrywalnych pozostałości pestycydów (czyli czysta 15), podczas gdy prawie 5 proc. (czyli brudna 12) miało pozostałości co najmniej dwóch pestycydów.
Ciekawostką jest to, że awokado miało najniższy poziom pestycydów spośród 46 testowanych produktów spożywczych, choć wiele mówi się o zgubnym wpływie na środowisko hodowli awokado.
Nasze laboratorium SGS w Pszczynie wykonuje analizę pakietu pestycydów w zakresie produktów rolnych i pasz. Posiada również certyfikat DPL nadany przez Biuro do spraw Substancji Chemicznych (Łódź), uprawniający nasze laboratorium do analiz w zakresie badań pozostałości substancji chemicznych.
Sylwia Bocian, ekspertka SGS Polska z branży Health & Nutrition
Bibliografia:
- Green Matters, Sophie Hirsh, 2022's Dirty Dozen and Clean Fifteen Lists Are Here, With Bad News for Strawberry Lovers; April 2022
- MamaDu, Martyna Pstrąg-Jaworska, Brudna dwunastka 2022 – tych produktów lepiej unikać na swoim talerzu. Nowy ranking owoców i warzyw, Maj 2022
- Clean Eating, 2022’s Dirty Dozen: What You Need to Know; April 2022
- Environmental Working Group (EWG), Dirty Dozen EWG's 2022 Shopper's Guide to Pesticides in Produce
Al. Jerozolimskie 146A,
, 02-305,
Warszawa,
Polska