Czego szukasz?

Praktyki higieny żywności według FSMA

Poznaj wymagania FSMA dotyczące higieny żywności i zapobiegawczych środków kontroli oraz dowiedz się, jak zminimalizować zagrożenia związane z żywnością podczas szkolenia z praktyk higieny żywności oferowanego przez firmę SGS.

Poznaj wymagania FSMA dotyczące higieny żywności i zapobiegawczych środków kontroli oraz dowiedz się, jak zminimalizować zagrożenia związane z żywnością podczas szkolenia z praktyk higieny żywności oferowanego przez firmę SGS.

Reguły FSMA dotyczące zapobiegawczych środków kontroli żywności przeznaczonej dla ludzi wymieniają szkolenie z zakresu higieny żywności jako podstawowy wymóg dla wszystkich osób zajmujących się produkcją, przetwórstwem lub pakowaniem żywności bądź mających kontakt z żywnością. Ten kurs stanowi wprowadzenie do wymagań FSMA dotyczących higieny żywności.

Dlaczego warto wybrać szkolenie z praktyk higieny żywności oferowane przez firmę SGS?

Dzięki temu kursowi uczestnicy:

  • Poznają zarys kluczowych elementów wymagań FSMA dotyczących higieny żywności i zapobiegawczych środków kontroli, stawianych pracownikom produkcji
  • Zapoznają się z wymaganiami dotyczącymi utrzymania środowiska pracy, które minimalizuje ryzyko wynikające z zagrożeń związanych z żywnością

Wiarygodne szkolenie dotyczące praktyk higienicznych w zakresie żywności oferowane przez czołowego dostawcę tego rodzaju kursów

Jako lider w dziedzinie specjalistycznych szkoleń oferujemy niezrównaną znajomość wymagań FSMA dotyczących zapobiegawczych środków kontroli żywności dla ludzi.

Szczegóły kursu:

  • Czas trwania kursu: jeden dzień
  • Metodologia szkolenia bezpośrednie szkolenie wirtualne (online) prowadzone przez instruktora 
  • Akredytacja: SGS

Po ukończeniu kursu uczestnicy otrzymają świadectwo wydane przez firmę SGS.

Program kursu

Moduł 1: Wprowadzenie

  • Zapobiegawcze środki kontroli żywności przeznaczonej dla ludzi
  • Krytyczne punkty kontroli (CCP)
  • Zapobiegawcze środki kontroli żywności przeznaczonej dla ludzi – etapy
  • Programy zasadnicze (PRP) oraz aktualne dobre praktyki produkcyjne (GMP)
  • Cele zapobiegawczych środków kontroli w systemie żywności przeznaczonej dla ludzi

Moduł 2: Zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności

  • Zagrożenia dotyczące żywności – definicja
  • Identyfikacja potencjalnych zagrożeń dotyczących żywności
  • Kategorie zagrożeń dotyczących żywności:
    • Biologiczne
    • Chemiczne
    • Fizyczne
    • Radiologiczne
    • Alergeny
  • Monitorowanie zagrożeń dotyczących żywności

Moduł 3: Zdrowie i higiena pracowników

  • Środki zapobiegawcze służące do zapewnienia bezpieczeństwa żywności
  • Procedury mycia rąk
  • Dobre praktyki higieny osobistej pozwalające zapewnić bezpieczeństwo żywności

Moduł 4: Kontakt z żywnością i przechowywanie żywności

  • Środki ostrożności stosowane podczas inspekcji przy odbiorze
  • Kontrola wizualna dostawy dostarczonej samochodem ciężarowym
  • Wprowadzenie do magazynowania
  • Wytyczne dotyczące magazynowania

Moduł 5: Przetwórstwo żywności

  • Jak nadzorować bezpieczeństwo żywności podczas przetwarzania produktów spożywczych i surowców
  • Pięć zasad bezpieczeństwa żywności
  • Urządzenia i sprzęt czyszczący
  • Środki dezynfekujące i ich zastosowania
  • Programy kontroli szkodników
  • Konserwacja i kalibracja urządzeń
  • Krytyczne punkty kontroli

Skontaktuj się z nami już dziś, aby dowiedzieć się więcej o naszym szkoleniu dotyczącym higieny żywności zgodnie z FSMA.

Powiązane usługi

Inne usługi

Skontaktuj się z nami

  • SGS Poland Sp. z o.o.

Al. Jerozolimskie 146A,

, 02-305,

Warszawa,

Polska