Szkolenie teoretyczne i warsztaty z zakresu analizy sensorycznej.
KIEDY
Od: 18 kwi 2018
Do: 18 kwi 2018
GDZIE
Pszczyna, Polska
JĘZYK
Polski
CENA
650 PLN netto/ rabaty dla klientów SGS Polska
Zarejestruj się teraz
Skontaktuj się z nami aby przesłać zapytanie odnośnie tego szkolenia.
W przemyśle spożywczym obowiązuje wiele surowych norm i przepisów, które zapewniają jakość i bezpieczeństwo oraz wydajność procesów, a także minimalizują ryzyko dla konsumentów. Aby pomóc klientom w prowadzeniu działalności w przemyśle spożywczym, oferujemy kompleksowy zakres rozwiązań edukacyjnych.
Nasza oferta obejmuje usługi z zakresu BRC Global Standard for Food Safety, certyfikację systemów bezpieczeństwa żywności FSSC 22000, szkolenia dotyczące GMP i HACCP, bezpieczeństwa żywności, zarządzania ryzykiem, spójności pomiarowej, higieny, wymaganych przepisów oraz wiele innych zagadnień.
Skontaktuj się z nami już dziś, aby porozmawiać o tym, w jaki sposób możemy pomóc Twojej firmie dzięki oferowanym przez nas szkoleniom z zakresu bezpieczeństwa żywności.
JEŻELI DO SZKOLENIA POZOSTAŁO MNIEJ NIŻ 1 TYDZIEŃ SKONTAKTUJ SIĘ Z NAMI, ABY POTWIERDZIĆ, ŻE SZKOLENIE SIE ODBĘDZIE.
PRZED PRZESŁANIEM ZGŁOSZENIA ZAPOZNAJ SIĘ Z WARUNKAMI ZGŁOSZENIA I UDZIAŁU W SZKOLENIU
CEL SZKOLENIA:
Celem szkolenia i warsztatów jest zapoznanie uczestników z zasadami dot. analizy sensorycznej oraz ocena wrażliwości sensorycznej
GRUPA DOCELOWA:
Kandydaci do przeprowadzania ocen sensorycznych oraz osoby wykonujące takie analizy w zakładach przemysłu spożywczego.
PROGRAM SZKOLENIA:
Część teoretyczna
- fizjologiczne podstawy analizy sensorycznej – charakterystyka zmysłów,
- ocena sensoryczna a organoleptyczna – na czym polega różnica?
- terminologia w analizie sensorycznej
- warunki przeprowadzania ocen sensorycznych
- czynniki wpływające na wyniki analizy sensorycznej oraz przygotowanie produktów do oceny sensorycznej
- zasady oceny sensorycznej produktów
- metody analizy sensorycznej stosowane w ocenie jakości produktów spożywczych
Program warsztatów:
- Ocena wrażliwości sensoryczne
- test na daltonizm smakowy dla 6 wzorców smaku: słonego, słodkiego, gorzkiego, kwaśnego, umami, metaliczneg
- test na sprawdzenie wrażliwości sensorycznej w zakresie zmysłu węch
- test na sprawdzenie wrażliwości sensorycznej w zakresie zmysłu wzrok
- metoda analizy opisowej tekstury
- Ocena sensoryczna produktu
- Ćwiczenia praktyczne wykorzystujące następujące metody analizy sensorycznej w ocenie produktów:
- metody różnicowe
- metody z zastosowaniem skal i kategorii
- metody opisowe